Print deze pagina Bookmark and Share

Op bezoek bij de Franciscanessen van Oirschot


woensdag 27 juni 2018, 14-17 uur

In hun klooster aan de Koestraat 37 in Oirschot wordt een kijkje geboden in het leven van de zusters zoals dat vroeger was, maar zien we vooral ook hoe ze hun erfgoed doorgeven en verbinden met de vragen uit de samenleving.

De congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot kent een lange historie. Vanaf 1623 heeft ze een veelomvattend erfgoed opgebouwd. De zusters vingen in hun lange geschiedenis onder andere daklozen en vluchtelingen op, deden vormingswerk voor de kerk, gingen op missie naar Brazilië, verzorgden zieken en ouderen en gaven aandacht aan achterstandswijken. Ze boden een toevluchtoord voor mensen die op adem moesten komen. Ze gaven les op scholen en stichtten internaten. De zusters Franciscanessen worden nog regelmatig gevraagd om op school te vertellen over het kloosterleven en ‘De Weg van Franciscus’.

Om het rijke erfgoed onder de aandacht te brengen, heeft de werkgroep Geestelijk Erfgoed ervoor gezorgd dat er naast het museum dat inzicht geeft in het leven van de zusters zelf, actuele projecten zijn opgestart. Centraal staan hierbij de levensvragen van de zusters die vanuit hun spiritueel leven en werken een kompas bieden aan de samenleving van nu. Hun levens en verhalen worden verbonden aan de maatschappelijke vragen van onze tijd.

We bezoeken het museum waarin de geschiedenis van de zusters wordt herleefd. Naast veel (oude) foto’s zijn er ook tal van voorwerpen te zien die een belangrijke rol hebben gespeeld in het kloosterleven.
Daarna worden we meegenomen in het erfgoed van de zusters en horen we hoe zij op een hedendaagse manier de samenleving willen inspireren met hun levensvragen in hun project ‘Leven met aandacht’.

Programma
14.00 uur: Ontvangst.
14.15 uur: Rondleiding klooster en museum.
15.15 uur: Koffie en thee in de refter.
15.45 uur: Presentatie over ‘Leven met aandacht’.
16.30 uur: Huiswaarts.

Kosten
5 euro

Meer informatie en inschrijven